Joke Venmans

Duurzaamheid

Joke

Werkt bij Fabriek Ecologique en inspireert mensen om duurzamer te leven.

In de natuur kom ik thuis, kan ik aarden, vind ik mijn natuurlijke flow en heb ik altijd kunnen helen van de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. De natuur is mijn anker in het leven en daar ben ik dankbaar voor.

Talloze studies wijzen echter uit dat de natuur op iedereen een positieve helende invloed heeft. Ook al zijn veel mensen de natuurverbinding een beetje kwijt geraakt, ze voelen wel nog vaak dat verlangen en er zijn veel verschillende manieren om die verwondering en verbinding te herstellen of te verdiepen. Meer en meer mensen vroegen me om hen hierbij te helpen, zowel op gebied van kennis als meer gevoelsmatig. Doorheen mijn leven werd dit steeds duidelijker mijn missie.

Als klein kind nam mijn vader me vaak mee naar het bos, de bergen en in de kano op de rivieren. We kampeerden om de mooiste plekjes. Daar werd dit zaadje geplant en ik gaf het weer door aan mijn kinderen. Samen met mijn jongste zoon, Dries begeleid ik sinds 2019 de natuurkampjes tijdens de schoolvakanties en geven we de verwondering, ecologische inzichten en liefde voor de natuur weer door aan de volgende generatie.

Sinds 2003 werk ik als natuurgids in het Milieu en Natuurcentrum Heempark. Zowel activiteiten in klasverband als natuurkampjes op woensdagnamiddag. Ik studeerde af als herboriste (2005), doceerde de opleiding fytotherapie in de Wellnessacademie en geef regelmatig kruidenworkshops en wildplukwandelingen. Als wellnesscoach (2009) heb ik me bekwaamd in mindfulness, yoga, aromatherapie, gezonde voeding, massages, holistic pulsing en andere ontspannende en vitaliserende stromingen die helpen om de verbinding met je innerlijke natuur te herstellen.

Verder werk ik sinds 2017 ook voor Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) als ecologische siertuin en moestuin lesgever. Ik begeleid vooral samentuinen en schooltuinen. Het is altijd een wondertje om zowel de tuin als de mensen die er samen in werken te zien openbloeien.

Tot slot engageerde ik me bij Inverde als tuinranger. Vele mensen willen graag hun steentje bijdragen om zorg te dragen voor de natuur en dat is meer dan nodig! We komen als vrijwilliger bij geïnteresseerden aan huis tips en advies geven om je tuin natuurvriendelijker in te richten. Dit is gratis als je gemeente mee is ingestapt in dit mooie duurzame project. Meer info vind je op www.tuinrangers.be

blendd cookies
Onze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.
Lees hier ons privacybeleid.